Carrie
Een bezoek aan de Elzas draait niet alleen om de pittoreske dorpjes en hun romantische charme. Het gaat ook om het proeven van alle Elzasser gastronomische specialiteiten die een streling zijn voor zowel het oog als de tong. Hierbij laten we je kennismaken met de lekkerste gerechten die de Elzas te bieden heeft en die je niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan de regio! :-)
De iconische tarte flambée, ook wel bekend als flammekueche, is een eenvoudig te bereiden, maar erg smakelijke specialiteit die de afgelopen decennia niet alleen in Frankrijk populair is geworden. De tarte flambée is in wezen gewoon een gebakken plat brood met spek en ui. Klinkt dat sober? Dan zul je verrast zijn door de smaak!
De flammekueche is ook een symbool van gezelligheid, eenvoudig om te koken maar nog eenvoudiger om te eten! Het is het perfecte gerecht om rond de tafel te delen met vrienden of familie. Vergeet je etiquette, want de Franse pizza wordt met de vingers gegeten, in een leuke winstub ;-) Onze tip voor een heerlijke Gezellig Cabin maaltijd: aangezien elke cabin over een houtkachel beschikt, kun je je eigen flammekueche bereiden en deze op de houtkachel bakken.
Zuurkool, ook wel witte kool genoemd, is een van de meest traditionele gerechten en vertegenwoordigt waarschijnlijk de authentieke Elzas in één gerecht. Het bestaat uit witte kool, aardappelen en een paar varkensvleesopties zoals gerookt spek, ham en worstjes. De porties zijn meestal vrij groot, dus als je honger hebt, stap je gewoon een van de vele traditionele Elzasser restaurants binnen en krijg je zeker je buik gevuld! Er bestaan verschillende manieren om zuurkool te serveren. Een daarvan is de Beierse stijl, die je misschien wel kent. Maar de traditionele Duitse zuurkool, die je kunt vinden in de Elzas, is meestal minder zoet en daardoor intenser van smaak.
Wist je dat? In de 16e eeuw begonnen de Germanen witte kool te drogen en te pekelen met zout om het water uit de groente te halen. Daarna fermenteerde de kool in zijn eigen sap, en de suikers in de kool veranderden in melkzuur, dat vandaag de dag scoort met zijn vele gezondheidsvoordelen zoals het leveren van probiaotica en vitamine K2. Het eten van zuurkool kan je helpen je immuunsysteem te versterken of je spijsvertering te verbeteren.
Heb je je ooit afgevraagd hoe de Pretzel aan zijn vorm komt? Volgens een legende werd de smakelijke traktatie uitgevonden door een Italiaanse monnik in het jaar 610 na Christus. Om jonge kinderen te belonen voor het leren van hun gebeden, vouwde hij stroken brooddeeg die leken op de gekruiste armen van biddende kinderen en deelde ze daarna uit aan de leerlingen. In de loop der tijd is de krakeling altijd geassocieerd geweest met de Duitse of Zwitserse traditie en tegenwoordig wordt het gezien als een integraal onderdeel van de lokale keuken. Pretzels zijn verkrijgbaar met hun traditionele smaak, maar kunnen ook worden aangevuld met speciale glazuren, zoutkristallen, kaneel of suiker.
Voor de zoete liefhebbers onder ons is de klassieke Kouglhopf misschien de betere optie. Het is een gist- of biscuitgebakje geserveerd met basterdsuiker erop. Vroeger werd de Kouglhopf altijd gezien als een prestigegebakje. Wat is er lekkerder om na een lange wandeling in de buitenlucht er van te snacken op het terras van je Cosy Cabin dan een stuk van een sweet Kouglhopf of een zoute Pretzel?